Od ruiny z horroru do bajkowego loftu

Solicita Cotización

Número incorrecto. Por favor, compruebe el código del país, prefijo y número de teléfono.
Al hacer clic en 'Enviar' confirmo que he leído los Política de protección de datos y acepto que mi información anterior sera procesada para responder a mi solicitud.
Nota: Puedes cancelar tu consentimiento enviando un email a privacy@homify.com con efecto futuro

Od ruiny z horroru do bajkowego loftu

homify.Pl homify.Pl
Salas de estilo ecléctico de Studio ARTIFEX Ecléctico
Loading admin actions …

Po raz kolejny, zanim omówimy projekt renowacji przenieśmy się w czasie i przestrzeni do Włoch na początek lat czterdziestych. W czasie Drugiej Wojny Światowej, w Toskanii wybudowano fabrykę tytoniu, w której większością pracowników były kobiety. Fabryka przetrwała bombardowania wojenne ale niestety uległa sile czasu. Upadający budynek wymusił zamknięcie fabryki w 1993 roku. Budynek, który właściwie nie był remontowany od czasu wybudowania został całkowicie opuszczony. 

Ta historia, niczym w bajce, ma szczęśliwe zakończenie, a wszystko dzięki architektom z Studio Artifex, którzy dali nieruchomości drugą młodość przeprowadzając w niej obszerne renowacje w 2014 roku. Dzięki pracom remontowym, stara fabryka została przekształcona w nowoczesny i luksusowy loft.

Przed: wystrój z filmu (grozy)

Potrzeba sporo odwagi, aby wejść do tej opuszczonej fabryki. Jej wygląd budzi prawdziwą grozę: otwarte przestrzenie, ponure wnętrza… Nie dajmy się jednak ponieść wyobraźni i dokładnie przyjrzyjmy się temu, co oferuje nam ten budynek. Nieruchomość pełna możliwości, z dużymi oknami, wysokimi sufitami, widocznymi, drewnianymi belkami stropowymi i okrągłym oknem w głównej fasadzie.

Opuszczone tereny dookoła

Zanim dokładnie przyjrzymy się transformacji budynku, zbadajmy również co działo się na zewnątrz. Całkowicie opuszczona hala fabryczna zaczęła komponować się z roślinnością, która powoli wręcz pożerała ją wraz z upływem lat.

Nowy projekt

Obszerny remont, który przeszedł budynek objął renowację dachu, odnowę ścian, wymianę okien, oraz usunięcie kilku elementów, jak na przykład przedsionka, który mogliśmy widzieć na poprzednim zdjęciu. Żywy, żółty kolor elewacji nadaje budynkowi wyglądu nieruchomości mieszkalnej bardziej niż przemysłowej, choć zachowano formę hali fabrycznej. Zadbano również o teren wokół budynku, tworząc piękny ogród przed wejściem. 

Jednak wciąż nie widzimy co dzieje się w środku. Zbliżmy się do loftu stworzonego w starym magazynie fabrycznym przekształconym w budynek mieszkalny.

Wnętrze

Wracamy do punktu wyjścia, aby przekonać się, że wnętrze niczym z horroru stało się spektakularnym loftem, gdzie ślady przeszłości takie jak ogromne, industrialne okna, wysokie sufity i drewniane belki stropowe całkowicie współgrają z nowoczesną, designerską aranżacją.

Organizacja przestrzeni

Obróćmy się o 180 stopni aby w pełni odkryć, w jaki sposób wykorzystano przestrzeń tego budynku. Jak widzimy, królują tu otwarte przestrzenie i inteligentne przejścia między różnymi strefami mieszkania. Jest to łatwo zauważalne na przekroju pionowym nieruchomości. Z salonu widzimy jak stworzono pewnego rodzaju antresolę, a wręcz całe piętro, lecz w samym salonie zrezygnowano z zabudowania wyższej części budynku. Dzięki temu, strefa wypoczynkowa sprawia wrażenie bardzo przestronnej. Jest to newralgiczny punkt mieszkania, w którym zachowano ścianę z cegły, a co za tym idzie, industrialny charakter pomieszczenia.

Kuchnia

Kuchnia odgrywa kluczową rolę w tej otwartej przestrzeni, ale woli się schować za ścianką. Meble wykorzystane w kuchni łączą w sobie styl nowoczesny z lekkim powiewem retro uzyskanym dzięki wykorzystaniu drewna o ciemnym kolorze. Patrząc na kuchnię, w pierwszej kolejności zwrócimy uwagę na blat śniadaniowy, nad którym widzimy oryginalne, wiszące lampy.

Klatka schodowa

Na wyższe piętro tego loftu dostaniemy się wchodząc po schodach wykonanych z białego metalu, których minimalistyczny design ociera się o sztukę i przywołuje na myśl nowoczesne rzeźbiarstwo. W wyborze materiałów, ten eklektyczny apartament łączy w sobie ciepło drewna z elegancją metalu, wyrafinowaniem mikrocementu i surowością industrialnego klimatu utrzymanego dzięki pozostawieniu widocznej cegły.

Szklana klatka

Sypialnia jest wizualnie otwarta na resztę domu, ale to tylko złudzenie, gdyż fizycznie oddzielają ją szklane ściany. Stworzenie szklanego sześcianu pozwala na przepływ światła, nie ujmując pomieszczeniu prywatności, której każdy z nas pożąda w swojej sypialni.

Sypialnia z garderobą

Jedna ze ścian sypialni otwiera się na salon poprzez zastosowanie szklanych paneli. Dokładnie ta ściana została wykorzystana do stworzenia spektakularnej garderoby, która może być zasłonięta kotarą w kolorze ecru. Cały wystrój wnętrza bazuje na wykorzystaniu właśnie takich, delikatnych kolorów, co pozwoliło stworzyć przyjemną i ciepłą atmosferę, do której przyczyniła się również podłoga wykonana z ciemnego drewna.

Tutaj kończy się nasza wycieczka po tym włoskim lofcie. Jeżeli interesuje Was temat transformacji opuszczonych budynków w lofty, zachęcamy do przeczytania artykułu Jak przerobić nieużywane pomieszczenia w stylowy loft? 4 pomysły

Fachada con iluminación nocturna modelo Chipiona Casas inHaus Casas modernas de Casas inHAUS Moderno

¿Necesitas ayuda con tu proyecto?
¡Contáctanos!

¡Encuentra inspiración para tu hogar!